Wat is een steencirkelzaag of diamantcirkelzaag?

Een cirkelzaag is een algemene benaming voor een zaag met een cirkelvormig zaagblad. De buitenzijde van dit zaagblad is voorzien van een aantal tanden. Deze tanden draaien met een hoog toerental rond als een motor het zaagblad aandrijft. De tanden van het zaagblad kunnen een verschillende grote hebben. Ook het aantal tanden op het zaagblad verschilt. Het aantal tanden op het zaagblad is niet alleen afhankelijk van de diameter van het zaagblad. Ook het materiaal is van doorslaggevend beland. Over het algemeen kiest men voor een kleinere vertanding naarmate het materiaal harder wordt. Steen is zeer hard materiaal. Daarom gebruikt men voor het doorzagen van steen een speciale steencirkelzaag.

Steencirkelzaag
Een steencirkelzaag moet voorzien zijn van een zeer hard zaagblad. Daarnaast moet het zaagblad ook een bepaalde mate van elasticiteit hebben. Staal is in bepaalde mate elastisch maar niet heel hard. Daarom worden de zaagbladen van een steencirkelzaag voorzien van een extra hard materiaal. Dit materiaal is diamantslijpsel. Omdat diamantslijpsel is aangebracht op het zaagblad van de steencirkelzaag spreekt men ook wel van een diamantcirkelzaag.

Diamantslijpsel is zeer hard en kan daardoor goed door steen heen slijpen als men dit bevestigd aan de buitenzijde van het zaagblad van een cirkelzaag. Het zaagblad van de steencirkelzaag kan door steen, beton en asfalt zagen. Het zaagblad moet daarbij echter niet te heet worden want dan kan het blad vervormen. Om die reden wordt tijdens het zagen van harde materialen altijd een koelmiddel gebruikt. Dit koelmiddel is over het algemeen koud water dat tijdens het zagen over het zaagblad en het werkstuk heen stroomt. Het koelmiddel zorgt er voor dat de slijtage van de zaag tijdens het zagen wordt beperkt.