De voordelen en nadelen van isolatiechips als isolatiemateriaal

Isolatiechips ziijneen bekend isolatiemateriaal dat vaak wordt aangebracht onder de vloeren van woningen. Het bestaat uit kleine witte piepschuim deeltjes die onder vloeren worden gespoten of op een andere manier worden aangebracht. Er zijn verschillende soorten isolatiechips. Sommige hebben de vorm van een 8 terwijl andere de vorm hebben van een S. Er zijn verschillende bedrijven die beweren op basis van onderzoek dat ze het beste soort isolatiechips hebben. Dat is voor een consument soms lastig na te gaan. Een bekende merknaam is Drowa. Er zijn veel woningen voorzien van Drowa isolatiechips in de kruipruimte.

Aanbrengen van isolatiechips

Isolatiechips zijn een eenvoudige variant van het isoleren van de boden van de kruipruimte. Het vormt als het ware een isolerende deken tegen de bodem van de kruipruimte. Dan is het wel van belang dat er een grote laag wordt aangebracht van minimaal 30 centimeter dik. Een dikkere laag zorgt voor een hogere isolatiewaarde maar een dunnere laag zal waarschijnlijk niet het gewenste isolatieniveau bereiken. Piepschuim isolatiemateriaal in korrelvorm heeft een aantal voordelen. De belangrijkste voordelen zijn hieronder opgesomd in een rijtje:

Geschikt voor elke kruipruimte

Drowa isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Dat zorgt er voor dat dit isolatiemateriaal in bijna elke kruipruimte kan worden aangebracht. Ook in kruipruimtes met nauwelijks voldoende hoogte kan men dit materiaal onder de vloer spuiten. Om die reden zijn de piepschuimdeeltjes van Drowa de meestgekozen optie voor ondiepe kruipruimtes.

Bestand tegen vocht

De Drowa korrels bestaan uit piepschuim. Dat is vochtbestendig en duurzaam. Dat maakt dat Drowa korrels geen vocht opnemen en hun isolerende waarde behouden. Het materiaal bestaat overigens uit 96 procent lucht. Dat maakt het heel geschikt om ook een vochtige kruipruimte voor een deel tegen het doorslaan van vocht te beschermen.

Goedkoop in aanschaf

Drowa korrels zijn ten opzichte van andere isolatiematerialen niet heel duur. Voor een relatief laag bedrag van rond de 16 euro per m2 kan men vaak Drowa onder de vloer laten aanbrengen. Bovendien is het materiaal duurzaam. Dat zorgt er voor dat je niet over een paar jaar opnieuw dit materiaal hoeft aan te brengen.

Eenvoudig aan te brengen

Een ander voordeel van Drowa korrels is het gemak waarmee het materiaal kan worden aangebracht. Er hoeft geen grote verbouwing te worden uitgevoerd en het materiaal zorgt ook niet voor schadelijke dampen of gassen zoals bij PUR schuim spuiten wel het geval is. Bovendien hoeft men vaak ook niet meters onder de vloer te kruipen om het materiaal aan te brengen. Dat zorgt voor grote voordelen. Een gespecialiseerd bedrijf kan de korrels met een machine onder de vloer blazen of spuiten. Dat gaat snel en gemakkelijk en kost in verhouding tot het aanbrengen van andere vormen van isolatiemateriaal nauwelijks geld.

Nadelen van Drowa isolatiechips

Net als elk isolatiemateriaal hebben ook Drowa korrels een aantal nadelen die wel het noemen waard zijn. Bovengenoemde voordelen moeten uiteraard in acht worde genomen bij het maken van een beslissing voor isolatiemateriaal maar de nadelen kunnen voor een deel de voordelen teniet doen.

Isolatie is niet optimaal

Hoewel Drowa een isolerende werking heeft zijn er isolatiematerialen die een hoger rendement hebben en meer effect hebben. Op internet zijn verschillende berichten te vinden waarin mensen aangeven dat er nauwelijks een verschil merkbaar is in de aardgasrekening. Er wordt wel een beetje meer rendement geboekt maar veel mensen die gelijk een warme vloer verwachten zullen teleurgesteld zijn.

Leidingen op de bodem van de kruipruimte niet zichtbaar

Afvoerleidingen en kabels die op de bodem van de kruipruimte liggen zijn minder goed zichtbaar. Dat komt omdat de leidingen onder een dikke laag isolatiemateriaal liggen. Dat zorgt er voor dat het soms lastig is om bij lekkage na te gaan waar het probleem zich precies bevind. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de leidingen voor een deel uit te graven. Dat betekent dat de isolatiechips weggehaald moeten worden. Aan de andere kant hoeft dit ook weer niet veel werk te kosten. Bij het aanbrengen van isolatieschuim (PUR). Zitten de leidingen verstopt onder een laag pur. Dat is ook niet altijd wenselijk.