Hoe werkt een pneumatische cilinder?

Een pneumatische cilinder wordt gebruikt om de druk van perslucht om te zetten in een beweging die heen en weer gaat. Doormiddel van deze lineaire beweging kunnen pneumatische cilinders worden gebruikt om iets aan te duwen of aan te trekken. Ook andere toepassingen zijn mogelijk zoals iets vast grijpen. Pneumatiek of pneumatica treft men veel aan in machines in onder andere de voedingsmiddelenindustrie. Pneumatische cilinders vormen een heel belangrijk onderdeel van pneumatica omdat je met deze cilinders daadwerkelijk onderdelen van het proces in beweging kan brengen. Een pneumatische cilinder kan enkelwerkend of dubbelwerkend zijn.

Enkelwerkende pneumatische cilinder

Enkelwerkende pneumatische cilinders zetten perslucht om in een beweging die 1 richting op gaat. De zuiger in de pneumatische cilinder wordt door de kracht van de perslucht 1 kant op geduwd. Daardoor kan de pneumatische cilinder bijvoorbeeld iets wegduwen. Deze pneumatische cilinders zijn vrij eenvoudig en keren weer terug naar de basispositie zodra de perslucht geen druk meer uitoefent op de cilinder. Deze pneumatische cilinder heeft dus één aansluiting voor een persluchtslang.

Dubbelwerkende pneumatische cilinder

Een dubbelwerkende pneumatische cilinder kan in twee richtingen kracht uitoefenen. Deze cilinder kan zowel duwen als trekken. Zo ontstaat duwkracht en trekkracht. De perslucht kan zowel aan de onderkant van de zuiger naar binnen worden gebracht en druk uitoefenen als aan de bovenkant. Wanneer er perslucht aan de onderkant van de zuiger druk uitoefent, zal de dubbelwerkende cilinder uitschuiven en wordt er drukkracht uitgeoefend. Als de perslucht aan de bovenkant van de zuiger druk uitoefent zal de cilinder inschuiven. Er zijn dus twee aansluitingen voor persluchtslangen in een dubbelwerkende pneumatische cilinder.

Compressor

Er zal zowel bij een enkelwerkende als bij een dubbelwerkende pneumatische cilinder gebruik moeten worden gemaakt van perslucht. Deze perslucht wordt op druk gebracht doormiddel van een compressor. Deze compressor moet tijdens het leveren van druk voortdurend draaien. Daarom verbruikt het gebruik van pneumatiek veel energie. Pneumatische componenten zelf zijn daarentegen vrij goedkoop in aanschaf en een pneumatisch systeem kan vrij makkelijk worden geplaatst. Wel is het belangrijk om alle pneumatische slangen goed aan te sluiten op onder ander de pneumatische cilinders. Als er lekkage in de slangen ontstaat gaat een deel van de druk verloren. Meer hierover lees je in de artikelen over pneumatiek en pneumatica die je kunt vinden via de zoekfunctie van de website.