Zuivelindustrie levert meer kwaliteit in 2017

De zuivelindustrie is voor Nederland een belangrijke sector. De zuivel die in Nederland wordt geproduceerd is wereldwijd bekend. Zuivel is een benaming voor alle voedingsmiddelen die uit rauwe melk worden bereid. In Nederland wordt verreweg de meeste zuivel gefabriceerd uit koeienmelk. Bekende producten die uit zuivel gefabriceerd worden zijn:

  • Yoghurt
  • Kwark
  • Vla
  • Slagroom
  • Kaas

Naast bovenstaande producten worden in de zuivel nog veel meer producten gefabriceerd. Met melk kan men blijkbaar veel meer producten maken en dat biedt nieuwe kansen op de markt. Zo wil de horeca in Nederland een toonaangevende rol spelen op dit gebied. Deze sector wil van melk nieuwe kwaliteitsproducten produceren.

Ambachtelijke producten
Nu de economie aan het herstellen is heeft men meer geld beschikbaar. Men kan meer geld besteden aan kwaliteit en daardoor is er ook sprake van een groeiende interesse voor ambachtelijke producten. Emile van der Staak is chef bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij geeft aan dat boter nu op dezelfde ambachtelijke manier wordt gemaakt als vroeger. Deze traditionele manier van werken wordt door oudere mensen herkend. Kleine lokale boeren zijn vooral bezig met het ambachtelijk produceren van zuivelproducten.

Food Professional Day
Op 20 maart 2017 zijn de nieuwe innovaties op voedselgebied getoond op de Food Professional Day. Dit is een jaarlijks evenement voor de foodprofessional in Wageningen. De editie van 2017 was voornamelijk gericht op zuivel. Er werden veel ambachtelijke zuivelproducten getoond. In de markt blijkt een duidelijke drang naar ambacht te zijn ontstaan. Daaraan proberen veel zuivelbedrijven geld te verdienen.