Zuivelbedrijf Huishan Dairy in financiële problemen in maart 2017

Het grootste zuivelbedrijf van China is Huishan Dairy. Dit bedrijf is echter in problemen beland in maart 2017 omdat het bedrijf verschillende financiële verplichtingen niet is nagekomen. De financieel topbestuurder van het bedrijf is vertrokken. Bovendien is de beurswaarde van het Chinese zuivelbedrijf zo goed als geheel opgelost. De beurswaarde daalde met maar liefst 85 procent. Dit gebeurde gek genoeg een dag nadat de schuldeisers juist hun vertrouwen in het bedrijf hadden uitgesproken.

Volgens een korte verklaring van Huishan die dinsdag 28 maart 2017 in het nieuws werd gebracht is de financiële topvrouw van het bedrijf al een week zoek. Ze is vertrokken nadat ze bekend had gemaakt dat ze gezondheidsklachten had. Nadat de vrouw was vertrokken kwam het bedrijf er achter dat er verschillende bankbetalingen niet waren uitgevoerd. Daarna is er een crisisoverleg geweest met de crediteuren.

FrieslandCampina heeft een joint venture met Huishan Dairy met betrekking tot de productie en verkoop van kindervoeding in China. Om die reden houdt ook FrieslandCampina de situatie naar eigen zeggen ”nauwlettend in het oog”. Als het nodig is zal FrieslandCampina in actie komen om haar activiteiten op de markt in China te beschermen. FrieslandCampina is een groot Nederlands zuivelbedrijf. Zowel Huishan als FrieslandCampina zijn zuivelbedrijven en produceren in de zuivelindustrie. Beide bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiële situatie.