Zomerse temperatuur en technisch werk in 2016

Begin mei 2016 heeft Nederland voor het eerst weer te maken gehad met echte zomerse temperaturen. Nu zijn er eind april en begin mei wel een aantal feestdagen geweest maar voor de rest gaat het werk in de techniek en de bouw gewoon door. Zomerse temperatuur is natuurlijk fantastisch op een vrije dag of in de vakantie maar gedurende het werk is een hoge temperatuur niet altijd gewenst.

Risico’s bij werken in de volle zon

Als men bijvoorbeeld buiten werkt op de bouw zal men zich goed moeten beschermen tegen de felle zon om verbranding van de huid te voorkomen.  De kans op verbranden neemt toe doordat men korte mouwen en soms ook korte broeken draagt. Dat verhoogd niet alleen het risico op verbranding door de zon. Het dragen van korte en dunne kleding verhoogt ook de kans op beschadiging en verwonding van de huid door scherpe of ruwe objecten. Ook dient men de ppersoonlijke beschermingsmiddelen te hanteren zoals oorkleppen en bouwhelmen die vereist zijn op de bouwplaats.

Hoe moet je jezelf beschermen?

Het is bekend dat je meer water moet drinken als je bij hogere temperaturen werkt. Men verdampt dan meer vocht omdat men meer zweet. Daarnaast kan men ook verbranden als er gewerkt wordt in direct zonlicht. De risico’s op verbranding moeten niet worden onderschat. Een verbrande huid is op korte termijn pijnlijk en hinderlijk maar op lange termijn zij  er ook grote risico’s.  Zo wordt de kans op huidkanker groter als men zich regelmatig onbeschermd aan zonlicht blootstelt. Er zijn verschillende manieren waarop men verbranding kan voorkomen. Bekende voorzorgsmaatregelen zijn is het gebruiken van zonnebrandcrème of het dragen van lange kleding.

Toolboxmeeting over werken onder hoge temperaturen

Ook bouwbedrijven kunnen oplossingen bieden door zonneschermen te plaatsen of door personeel in de schaduw te laten werken. Dit is echter niet altijd mogelijk daarom moeten bouwbedrijven met personeel in overleg.  Dit gebeurt bijvoorbeeld in een toolboxmeeting. Deze overlegvormen verhogen de veiligheid. Bedrijven en personeel kunnen een speciale toolboxmeeting houden over werken bij hoge temperaturen. Het bijwonen van een toolboxmeeting is vaak verplicht omdat deze meetings de veiligheid van het personeel en de omgeving moeten bevorderen. Bedrijven die VCA gecertificeerd zijn moeten verplicht toolboxmeetings houden. Veilig werken onder hoge temperaturen zou een mooi onderwerp kunnen zijn.