Zoektocht naar ervaren technisch personeel gaat door in 2020

Hoewel door de coronacrisis een deel van de vacatures verdampt lijkt op de arbeidsmarkt is de vraag naar technisch personeel in Nederland nog steeds erg groot. Er is een grote behoefte aan ervaren lassers die kunnen samenstellen in de machinebouw, jachtbouw en staalconstructie. Ook aan verspaners die conventioneel of cnc kunnen verspanen is veel behoefte. De vraag naar technisch personeel zie je terug in het vacatureaanbod. Op jobboards maar ook op websites van bedrijven en uitzendbureaus zie je dat er nog steeds enorm veel vraag naar technisch personeel.

Eisen in vacatures

Het valt hierbij echter wel op dat de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit en vaardigheid van het personeel erg groot zijn. Personeel dat in aanmerking wil komen voor de technische vacatures moet vaak over vijf jaar of meer werkervaring beschikken. Ook moeten kandidaten dikwijls een afgeronde mbo-opleidingen beschikken met minimaal niveau 3 of 4. Daar bovenop worden vaak nog specifieke certificaten gevraagd zoals VCA basis, VCA Vol of heftruckcertificaten of andere bijzondere veiligheidscertificaten. Dat zorgt er voor dat kandidaten direct veilig aan de slag kunnen in hun functie.

Arbeidsmarkt op slot

Bedrijven en uitzendbureaus blijken echter maar moeilijk kandidaten te kunnen vinden voor de vacatures. Veel ervaren technisch personeel heeft werk en is niet bereid om in deze onzekere tijd over te stappen naar een andere functie of organisatie. Daardoor lijkt de arbeidsmarkt langzaam maar zeker op slot te komen. Dit kan worden opgelost doormiddel van het ontwikkelen van nieuwe vakkrachten. Daarvoor moet echter tijd, capaciteit en geld worden vrijgemaakt maar dat gebeurd nog op te kleine schaal om de vacatures ook voor de toekomst in te vullen.