Zelfrijdende auto’s vanaf 2 april 2018 zonder chauffeur de weg op in Californië

Vanaf 2 april 2018 is het in de Amerikaanse staat Californië toegestaan om zelfrijdende auto’s te testen zonder chauffeur. In Californië mogen autonome auto’s op dit moment wel getest worden maar moet er altijd een persoon aanwezig zijn om eventueel in te grijpen wanneer het voertuig fouten maakt en er gevaar ontstaat.

Toch mag niet iedereen autonome voertuigen testen in de Amerikaanse staat. Daarom heeft Californië via de autoriteit voertuigen aan een aantal bedrijven toestemming verleend voor het houden van testen van autonome auto’s zonder menselijke bestuurder. In totaal zouden vijftig bedrijven een licentie hebben ontvangen waarmee ze toestemming hebben om zelfrijdende auto’s in de staat te gaan testen. Dit bericht werd bekend gemaakt door The New York Times.

De nieuwe regels bepalen dat er geen chauffeur in de auto aanwezig hoeft te zijn. Wel moeten voertuigen op een afstand door mensen bestuurd kunnen worden. Verder moeten bedrijven die autonome auto’s testen wel met andere weggebruikers en wetshandhavers communiceren als er iets fout gaat.