Zelfrijdende auto startup Amber verzekerd door Centraal Beheer vanaf 2017

Centraal Beheer is van plan om de zelfrijdende elektrische deelauto’s van een Eindhovense startup te verzekeren. Hiervoor heeft het moederbedrijf Achmea een overeenkomst gesloten met Amber. Het bedrijf Amber is afkomstig uit Eindhoven en wil vanaf 2021 zelfrijdende wagens gaan maken. Deze zelfrijdende auto’s moeten mensen kunnen boeken. Zo vervoeren de auto’s de mensen tijdelijk. De verzekeraar Centraal Beheer verwacht dat er in de toekomst waarschijnlijk steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering. Daarom wordt gekeken naar nieuwe manieren om voertuigen te verzekeren.

Er komen waarschijnlijk veel meer zelfrijdende auto’s op de automarkt. Dat zorgt voor een nieuwe wet en regelgeving en een nieuwe vorm van verzekeren. Door de samenwerking met Amber kan de verzekeringsmaatschappij zich hierop voorbereiden. Achmea-bestuurslid Robert Otto geeft aan hun verzekeringsmaatschappij niet kan afwachten en niet wil afwachten hoe de zelfrijdende auto’s in de toekomst worden verzekerd. Klanten van de verzekeringsmaatschappij moeten er ook in de toekomst van uit kunnen gaan dat de Achmea passende verzekeringsproducten verkoopt. Ook zelfrijdende auto’s moeten in de toekomst goed verzekerd kunnen worden daarom wordt nu de samenwerking met een startup aangegaan op het gebied van verzekeren van zelfrijdende auto’s.

Momenteel heeft Amber enkele tientallen elektrische BMW i3’s in beheer. Deze worden als deelauto’s ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. In 2018 wil de organisatie gaan starten met testen van zelfrijdende auto’s. Dit gebeurd op speciale gedeelten van autowegen die afgesloten zijn.