Youth For Climate gaat door met actievoeren in 2019

De zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’ zullen de komende tijd weer verder gaan actievoeren voor een beter klimaat. De studenten die zich vanuit deze actie hebben verenigd in de organisatie Youth For Climate gaan ook de komende tijd door met het uiten van hun ongenoegen over het beleid dat de overheid hanteert met betrekking tot het behalen van de klimaatdoelstellingen. Gisteravond hebben de studenten een goed gesprek gehad. Dit gesprek volgde na een grote klimaatmars die vorige week werd georganiseerd. Het gesprek vond gisteravond plaats met premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes van Klimaat. In totaal duurde het gesprek een uur.

De studenten hadden van te voren aangegeven dat ze zich goed voorbereid hadden. Op dinsdagavond hadden de studenten na afloop van het gesprek op Twitter gezet dat er weer acties zullen worden gehouden. Het is nog onduidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien. De organisatie Youth For Climate gaat daar nog overleg over voeren. Premier Rutte heeft na afloop van het gesprek aangegeven dat hij het een “pittig” gesprek vond. Volgens de premier waren de jongeren “kritisch en boos”, omdat Nederland eerdere klimaatdoelen niet had behaald.

Toch is er ook kritiek op de jongeren die het spijbelen voor het behalen van klimaatdoelstellingen als middel willen gebruiken. Dan lijkt het spijbelen namelijk voor een goed doel te zijn maar er zijn ook andere middelen om je in te zetten voor een beter klimaat. Zo kan men ook zelf initiatieven nemen door op school geen voedsel in plastic verpakkingen te verkopen en door afval gescheiden in te leveren. Volgens de media hebben de jongeren die aan de klimaatmars deelnamen ook veel afval op straat en het openbaar vervoer achter gelaten. Een beter milieu begint nog steeds bij jezelf. Dat is ook het geval met het klimaat. Mensen kunnen met zichzelf en hun eigen omgeving aan de slag. Dat zijn de eerste stappen richting verduurzaming en een circulaire economie.