Woonbond wil doormiddel van een initiatiefwet bij verhuurders verduurzaming afdwingen in 2019

De Woonbond is groot voorstander van het verduurzamen van huurwoningen. De woonbond geeft hierover aan “We willen een nieuwe initiatiefwet die het mogelijk maakt om verduurzaming bij verhuurders af te dwingen, want zij zijn uiteindelijk degenen die de rekening betalen.” De verhuurders moeten de rekening van de aanpassing van de verhuurwoningen betalen. Zowel op het gebied van de optimalisering van de isolatie als wel op het gebied van de energietransitie doormiddel van warmtepompen en zonnepanelen.

Er is al een dergelijk wet op het gebied van de verduurzaming van huurwoning. Toch is deze wet niet meer van deze tijd. Momenteel zou de huidige wet gebruikt kunnen worden om de plaatsing van een cv-ketel af te dwingen die op het gebied van energiezuinigheid vergelijkbaar is met de standaarden van zo’n twintig jaar geleden. Volgens de Woonbond moeten er ook meer zonnepanelen worden geplaatst op huurwoningen. Deze energievoorziening is eenvoudig terug te verdienen door zowel de huurder als de verhuurder.

Woningen die worden verhuurd zouden bovendien dubbelglas of zelf driedubbelglas moeten krijgen en enkel glas moet uit deze woningen worden verwijderd. Zo gaat de isolatiewaarde omhoog. Er moeten veel meer investeringen worden gedaan door de verhuurder om zo de energielasten voor de huurder omlaag te brengen en de woningen energiezuiniger te maken. De CO2 emissie van de huurwoningen gaat door al deze aanpassingen omlaag en dat helpt Nederland weer met het behalen van de klimaatdoelstellingen.