Woningverkoop vooral gestegen wegens verkoop nieuwbouwwoningen eerste kwartaal 2018

In het eerste kwartaal van 2018 steeg de woningverkoop in Nederland. De verkooptoename zat echter niet in de verkoop van bestaande bouw. In plaats daarvan is de stijging vrijwel volledig het gevolg van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Er werden namelijk maar liefst 45 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De verkoop van bestaande woningen nam echter af met 2 procent.

Nieuwbouwwoningenverkoop
Dit bericht werd bekend gemaakt door makelaarsorganisatie Dynamis op dinsdag 24 april 2018. Deze bekendmaking gebeurde op basis van haar kwartaalrapportage. Inmiddels is ongeveer twintig procent van de woningen die verkocht wordt een nieuwbouwwoning volgens Dynamis. Volgens deze organisatie groeit het aanbod van woningen voldoende mee met de stijgende vraag naar nieuwbouwwoningen in Nederland. Ongeveer een vierde van de gemeenten heeft gemeld dat de verkoopcijfers van woningen zijn afgenomen ten gevolge van een gebrek aan aanbod in nieuwbouwwoningen.

Regionale verschillen
De regionale verschillen in de woningverkoop zijn groot. Dat is ook het geval met betrekking tot de nieuwbouwgegevens. In verhouding tot andere provincies worden in Noord-Brabant worden de meeste nieuwbouwwoningen verkocht namelijk 23 procent ten opzichte van de totale woningverkopen. In de provincie Groningen is het aandeel van nieuwbouwwoningen ten opzichte van de totale woningverkoop met 9 procent het laagst in Nederland.