Woningverkoop nam toe in april 2016 volgens Kadaster

Het Kadaster is in Nederland onder andere verantwoordelijk voor de registratie van de transacties op de woningmarkt. Het Kadaster registreert deze transacties op het moment dat de notaris deze laat inschrijven. Dit is in feite het moment van eigendomsoverdracht van de woning. Het Kadaster kan door deze registratie een goed beeld geven over de transacties op de woningmarkt. Op woensdag 18 mei 2016 publiceerde het Kadaster de cijfers over de woningtransacties van april 2016. In totaal werden in deze maand 16.387 woningen verkocht. Dit is een stijging van 28,5 procent ten opzichte van de woningverkopen van 2015 in dezelfde maand.

Volgens het Kadaster werden alle typen woningen beter verkocht in Nederland. De grootste toename vond plaats onder de 2-onder-1 kapwoningen. In dit segment steeg de woningverkoop met ongeveer 36 procent. Hoekwoningen werden verhoudingsgewijs minder verkocht in april 2016. In dit segment was de toename in de verkoop ongeveer 17 procent ten opzicht van dezelfde maand in 2015. In de provincie Overijssel steeg de woningverkoop met ongeveer 38 procent. In Zeeland steeg de de woningverkoop ten opzichte van andere provincies minder sterk. daar kwam de woningverkoop 20,4 procent in de plus.

Reactie van Technisch Werken
Het Kadaster is een betrouwbare organisatie als het gaat om de ontwikkelingen in woningmarkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld makelaars en hypotheekverstrekkers is het Kadaster een organisatie die niet direct commercieel belang heeft bij het positief afschilderen van de berichtgeving over de Nederlandse woningmarkt. Daarom zijn de feitelijke gegevens van het Kadaster over de woningmarkt zeer belangrijk als je een conclusie wilt trekken over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.