Woningverkoop juli 2013 gestegen

In de maand juli van 2013 zijn verhoudingsgewijs veel woningen verkocht. In het Kadaster werden 9659 verkochte woningen geregistreerd. In 2012 werden er in juli nog 7451 woningen verkocht. Ook ten opzichte van de maand juni 2013 was er een stijging van ruim dertig procent. Volgens het Kadaster is er bij alle woningtypes sprake van een verkoopstijging. Bij tussenwoningen is de groei echter het meest opzienbarend.

De stijging van de woningverkoop is goed nieuws voor de Nederlandse economie. Toch is er nog geen reden om over een economische opleving te spreken. De cijfers die hierboven worden genoemd geven niet aan voor welke bedragen de woningen zijn verkocht en door wie ze zijn verkocht. Zo kunnen bijvoorbeeld woningbouwverenigingen hun woningen verkocht hebben met flinke kortingen.

De woningmarkt is een belangrijke indicator op de economische markt. De technische branche is sterk met deze markt verbonden. Met zoveel bestaande bouw te koop lijkt nieuwbouw nog nauwelijks aan de orde. Toch kan de technische branche ook van de verkoop van bestaande bouw profiteren door bijvoorbeeld renovatie werk.

Renovatiewerk kan bijvoorbeeld ook aan de orde komen doordat huizenbezitters hun woonhuis gaan uitbreiden. In het verleden werd dan vaak gekozen voor de aanschaf van een grotere woning. Dit is tegenwoordig lastig omdat huizen moeilijk verkocht worden. Het kabinet heeft de taak om nieuwe oplossingen te bieden om de woningmarkt structureel te laten herleven.