Woningmarkt in impasse beland in 2022 volgens De Hypotheker

Hypotheekadviesketen De Hypotheker heeft op basis van haar eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen de conclusie getrokken dat de hypotheekmarkt in een impasse is beland. Volgens de hypotheekverstrekker zouden huizenzoekers een afwachtende houding hebben aangenomen. Minder mensen kopen daardoor een woning waardoor er ook minder mensen verhuizen. In juli werden door De Hypotheker ongeveer 25 procent minder hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning gedaan dan een maand eerder.

Als men kijkt naar een jaar geleden dan is er zelfs sprake van een daling van bijna dertig procent. Wel is het gemiddelde hypotheekbedrag op jaarbasis toegenomen met vijf procent. Volgens De Hypotheker zouden veel mensen die actief zijn op de woningmarkt hun aankoop uitstellen totdat de woningmarkt gunstiger is geworden. Om dit moment vinden veel mensen de woningmarkt nog niet aantrekkelijk genoeg om te kopen.

Momenteel staan de woningprijzen nog op een zeer hoog niveau. Een hoge hypotheekrente zorgde er voor dat woningzoekenden minder kunnen lenen. De combinatie tussen een hoge woningprijs en een hoge hypotheekrente maakt dat de betaalbaarheid van woningen onder druk kwam te staan. Uit onderzoek van De Hypotheker zouden veel woningzoekers op zoek zijn naar een woning van ongeveer 349.000 euro. Dit sluit niet direct aan op de woningmarkt op dit moment. Dat komt omdat de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal ongeveer 448.000 euro was.