Woningeigenaren kunnen betaalpauze voor hun hypotheek krijgen van zes maanden als ze niet aan betaalverplichtingen kunnen voldoen in 2020

Woningeigenaren die een hypotheek op hun woning hebben afgesloten hebben een hypotheekcontract waarin verschillende verplichtingen zijn opgenomen. Uiteraard dienen consumenten hun betalingsverplichtingen te voldoen. Deze verplichtingen bestaan uit het betalen van de hypotheekrente en in veel gevallen ook een maandelijkse aflossing. De coronacrisis zorgt er echter voor dat sommige consumenten in de problemen komen.

Dalende inkomsten

Door de coronacrisis kunnen de inkomsten van huishoudens dalen. Dit kan het gevolg zijn van een terugloop van werkzaamheden of zelfs door ontslag. De coronacrisis heeft het voor de overheid noodzakelijk gemaakt om bepaalde maatregelen door te voeren. Deze maatregelen pakken voor verschillende sectoren negatief uit als men kijkt naar omzet, afzet en winst. Werknemers in die sectoren zoals de horeca kunnen daardoor in de problemen komen. Het aantal uren dat ze per week werken kan teruglopen of er zijn helemaal geen uren waarop werkzaamheden kunnen en mogen uitvoeren.

Hypotheekrente betalen in een crisis

Door al deze ontwikkelingen kunnen mensen problemen krijgen met hun aflossing en rentebetaling op de hypotheek. Gelukkig weten de hypotheekverstrekkers dat de problemen veroorzaakt kunnen worden door de coronacrisis. Dat hebben de huizeneigenaren niet zelf in de hand. Banken kunnen de betalingsverlichting indien noodzakelijk tijdelijk stopzetten. Daardoor krijgen huizeneigenaren langer de tijd om die bedragen alsnog te voldoen. Ook komt de hypotheekrenteaftrek voor deze groep niet in gevaar.

Uitstel van betaling

Dit werd bekend gemaakt door staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op afgelopen vrijdag. Consumenten die als gevolg van de coronacrisis in de knel komen en niet in staat zijn om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen, kunnen in overleg met de bank of andere hypotheekverstrekkers een betaalpauze van maximaal zes maanden inlassen.