Woningbouw groeit sterk in 2016 en 2017

Van alle branches in de bouwsector maakt de woningbouw de grootste groei door. In 2015 was de woningbouw al de belangrijkste sector binnen de bouw als men kijkt naar het aantal nieuwe opdrachten voor bouwbedrijven. In 2016 zal de woningbouw opnieuw de sterkste groei laten zien binnen de bouw aldus het Economisch Bureau van ABN AMRO. Deze groei zal volgens het economische bureau in ieder geval aanhouden tot en met 2017. Dit staat in een rapport dat donderdag 10 maart 2016 werd gepubliceerd door het Economisch Bureau van ABN AMRO.

2015 Topjaar voor de bouw
Het economisch bureau van de bank noemde 2015 een topjaar. De productiegroei voor de bouw nam in dat jaar toe met 8,2 procent. De investeringen in woningen stegen daarbij met ongeveer 27 procent. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Groeicijfer bouw zwakt af
Een topjaar zoals 2015 zal men niet snel weer halen in groeicijfers. De ABN AMRO verwacht dat de bouwsector wel door blijft groeien maar men minder hoge percentages. Voor 2016 heeft het economisch bureau van de bank een groeipercentage geraamd van 4,5 procent voor de bouw. Voor 2017 is het geschatte groeipercentage waarmee de bouwsector groeit 3,5 procent.

Utiliteitsbouw en infrastructuur
De woningbouw doet het verhoudingsgewijs heel goed als men kijkt naar andere bouwsegmenten. De utiliteitsbouw heeft het bijvoorbeeld moeilijk. Dit komt door de toenemende leegstand van winkelpanden en kantoren. Doordat er sprake is van leegstand zullen eerst nieuwe kopers en huurders voor bestaande utiliteit moeten worden gezocht alvorens men weer nieuwe gebouwen gaat plaatsen.

Naast de utiliteitsector heeft ook de civiele bouw in Nederland het zwaar. De projecten in de infrastructuur zijn beperkt doordat er sprake is van overheidsbezuinigingen in deze sector. De ABN AMRO verwacht dat de investeringen in grond-, water- en wegenbouw in 2017 weer zullen toenemen. Dit komt door de fors hogere investeringen in wegenaanleg.

Reactie van Technisch Werken
De bouwsector klimt op uit een diep dal. Deze sector is hard getroffen tijdens de economische crisis. Gelukkig gaat het nu beter met deze sector en neemt ook de werkgelegenheid toe voor bouwpersoneel. In 2016 worden volop timmermannen, metselaars en andere bouwvakkers gevraagd door bouwbedrijven en technische uitzendbureaus die gericht zijn op bouwpersoneel. Hierdoor stromen meer mensen uit de WW naar werk.

Dat is zeer gunstig voor de arbeidsmarkt. Bovendien zijn aan de bouwsector veel andere sectoren verbonden zoals de financiële dienstverlening van makelaars en hypotheekadviseurs. Ook architecten merken een stijging in het aantal aanvragen. Installateurs krijgen eveneens meer opdrachten uit de woningbouw. De positieve tendens zorgt er voor dat mensen meer vertrouwen krijgen in de Europese economie. Dat vertrouwen is belangrijk voor de binnenlandse bestedingen.