Nederland gaat langzaam maar zeker meer werk maken van verantwoord ondernemen en het zorgvuldig gebruiken en verbruiken van onze energiebronnen. De aanpak vindt plaats vanuit twee richtingen. Ten eerste moet meer duurzame energie worden opgewekt vanuit energiebronnen zoals zonlicht en wind. Daarnaast wil men de verspilling van energie tegen gaan.
Auto’s moeten zuiniger worden en de vervuiler betaald. Dat is een nieuwe koers van de overheid. Daarnaast wil de overheid de burger helpen om te besparen op energiekosten. Wanneer de burgers minder energie verbruiken wordt niet alleen hun beurs maar ook het milieu bespaard.
Geld probleem bij woning isoleren
Hoe kun je het aantrekkelijk maken voor burgers om in een economische crisis geld te investeren in het isoleren van hun woning? Minister Stef Blok voor Wonen heeft in samenwerking met twee banken een plan bedacht dat antwoord moet geven op deze vraag. Minister Blok heeft samen met de banken een energiebespaarfonds gevuld. Dit werd bekend gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Met het energiebespaarfonds kunnen burgers een financieel steuntje in de rug krijgen om investeringen te doen waarmee hun woning energiezuiniger wordt.
Fonds voor woningisolatie
De opzet van het energiebespaarfonds draait om het verstrekken van een lening aan woningbezitters die hun woning willen isoleren. In het fonds is een bedrag van 300 miljoen euro aanwezig. Dit bedrag is tot stand gekomen door een investering van de Rabobank (175 miljoen euro), de ASN Bank (50 miljoen euro) en het Rijk (75 miljoen euro). De rente waar tegen de woningbezitters kunnen lenen bedraagt tussen de drie en drie-en-een-half procent. De bedragen die geleend kunnen worden variëren van 2.500 tot 250.000 euro. Daarnaast hebben de leningen een maximale looptijd. Deze looptijd kan volgens de huidige plannen maximaal zeven of maximaal tien jaar zijn.
Waarvoor kan het energiebespaarfonds worden gebruikt?
Het isoleren van een woning kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan isolatiemateriaal in of achter muren worden aangebracht. Ook het isoleren van daken is mogelijk met het energiebespaarfonds. Dubbele beglazing aanbrengen en kozijnen vervangen voor energiezuinige kozijnen zijn ook mogelijkheden die een huizenbezitter kan aanwenden om van de lening gebruik te maken.
Reactie van Technisch Werken
Investeren in energiebesparing is een verstandige zaak. Het zorgt er voor dat de voorraad fossiele brandstoffen minder snel opraakt. Daarnaast zorgt het gebruik van duurzame energie, die gebaseerd is op zonlicht en wind , er voor dat de energievoorraad onbeperkt is.
Het isoleren van een woning is zowel goed voor de bewoners als voor het milieu. De vraag blijft of het verstandig is om daar geld voor te lenen. Nederland heeft wereldwijd per hooft van de bevolking verhoudingsgewijs de hoogste schuldenlast. Dit heet in belangrijke mate te maken met ons hypotheeksysteem. In tijden van economische crisis is het voor veel mensen moeilijk om aan hun afbetalingsplicht te voldoen.
Het aangaan van nieuwe leningen moet voorzichtig gebeuren en niet impulsief. De overheid zou er goed aan doen om van te voren berekeningen te maken voor de woningbezitters die aanspraak willen maken op het energiebespaarfonds. Wanneer een besparingsmaatregel goed wordt ingevoerd kan deze zichzelf terugverdienen en houdt de woningbezitter na het aflossen van de schuld in de toekomst meer geld over.