Winsten Chinese industriebedrijven gedaald in juli 2023

In de maand juli van dit jaar zijn de winsten van Chinese industriebedrijven verder gedaald. Het lijkt er op dat de economie in China in moeilijkheden raakt. Kort geleden had de centrale bank van China besloten om de rentes te verlagen zodat de economische groei kan worden aangejaagd. Afgelopen maand zouden de winsten van de Chinese industrie met gemiddeld 6,7 procent zijn gedaald in vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar. Dit maakte het Chinese nationale statistiekbureau  bekend.

Als men kijkt naar de eerste zeven maanden van het jaar dan is hier ook een totale daling merkbaar. Deze daling kwam uit op 15,5 procent. China maakte bekend dat de sterkste daling genoteerd werd bij de staatsbedrijven. Onder deze bedrijven vallen ook bedrijven in de metaalsector. Deze metaalbedrijven hadden meer dan 90 procent winstdaling. China heeft te maken met grote economische problemen. Zo heeft China te maken met een daling in de export. Daarnaast zijn er ook problemen in de vastgoedbranche. Verschillende bedrijven hebben te maken met een veel te grote schuldenlast. Daarnaast zijn consumenten ook terughoudender geworden in hun uitgaven. In juli hebben deze ontwikkelingen er voor gezorgd dat er een daling ontstond in de gemiddelde prijzen.

De eerste tekenen van deflatie zijn zichtbaar. Dat is in feite het tegenovergestelde effect van inflatie. Geld wordt met deflatie in feite meer waard. Deflatie zorgt er meestal voor dat er minder geld wordt uitgegeven. Mensen blijven meer sparen en de economische groei neemt af. Het sparen moet er voor zorgen dat mensen later wat meer voor hun geld kunnen kopen. Bovendien zorgt het sparen er ook voor dat mensen zich economisch veiliger voelen.