Winst Philips gedaald in 2020 ondanks stijgende vraag naar beademingsapparatuur

Philips heeft tijdens de coronacrisis een hele belangrijke rol vervuld in het ontwikkelen en produceten van beademingsapparatuur. Daar heeft het bedrijf haar winst mee op kunnen schroeven. Toch is het niet heel goed gegaan met de winstgevendheid van Philips in het tweede kwartaal. De verkoop van haar producenten daalden met ongeveer zes procent. Daardoor kwam het totale bedrag aan verkochte machines en producent op 4,4 miljard euro. De nettowinst van Philips daalde van 246 miljoen euro naar 210 miljoen euro. Dit heeft het bedrijf maandag 20 juli 2020 bekend gemaakt.

Philips heeft dus ook te maken gekregen met de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Zonder deze crisis zou de winst naar eigen zeggen met vier procent zijn gestegen. Voor Philips is de ziekenhuisdivisie van het bedrijf een belangrijke factor geweest die er voor heeft gezorgd dat de winst van Philips niet verder is gedaald. Bij de ziekenhuisdivisie stegen de verkopen in het afgelopen kwartaal met 14 procent. De omzet van dit bedrijfsonderdeel steeg met 161 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Op dit moment produceert Philips ongeveer vierduizend beademingsapparaten per week. Deze apparatuur wordt over de hele wereld in ziekenhuizen gebruikt. Verder heeft Philips verschillende nieuwe apparaten die op intensivecareafdelingen gebruikt kunnen worden ontwikkelt. In de tweede helft van 2020 kan Philips volgens CEO Frans van Houten weer groeien. Dan moet de vraag van consumenten ook groeien. Dat is natuurlijk afhankelijk van het economische crisis. Als deze voor veel consumenten voorbij is kunnen ze weer geld uitgeven. De consumentenbestedingen gaan pas omhoog als het consumentenvertrouwen toeneemt.