Winst Gazprom gedaald in eerste helft 2023

De winst van het Russische gasbedrijf Gazprom is aanzienlijk gedaald in de eerste helft van dit jaar. Deze daling is met name het gevolg van een terugloop in de gasleveringen aan Europa. Hoewel Gazprom nog steeds aardgas aan Europa levert nemen deze levering sterk af. Ondertussen hebben Europese landen verschillende andere oplossingen bedacht om minder afhankelijk te zijn van aardgas uit Rusland. Zo halen Europese landen van verschillende leveranciers wereldwijd vloeibaar aardgas op. Dit lng wordt via schepen getransporteerd en opgeslagen in terminals in de buurt van grote havens. Deze terminals vormen tevens een grote aardgasvoorraad voor de komende winter. In de eerste helft van 2023 lag de nettowinst van Gazprom op het laagste niveau sinds het jaar 2020.

Sinds het moment dat Rusland de oorlog is gestart met Oekraïne is de aardgasmarkt fors in beweging. Nadat de prijzen voor aardgas in korte tijd aanzienlijk waren gestegen lijkt er nu weer rust te zijn gekomen op de arbeidsgasmarkt hoewel de aardgasprijzen nog steeds niet zo laag zijn als voor het uitbreken van de oorlog. De leveringen van Russische aardgasproducten is aanzienlijk gedaald richting Europa. Er wordt door Gazprom gezocht naar andere afnemers. Hierbij is China een belangrijke afnemer geworden als is de afname van China slechts beperkt in vergelijking tot de leveringen van aardgas door Rusland aan Europa in de periode voor de oorlog.

De nettowinst van het staatsgasconcern Gazprom kwam in de eerste helft van 2023 uit op 296 miljard roebel. Dit is omgerekend 2,9 miljard euro. Dit maakt duidelijk dat de winstgevendheid van Gazprom is gedaald naar het laagste niveau sinds 2020. Zo lag de winst van het bedrijf in de eerste helft van vorig jaar nog op 2,5 biljoen roebel. Dat was een recordwinst die werd behaald door de hoge aardgasprijzen.