Windpark Hollandse Kust Zuid op dinsdag 2 augustus 2022 in gebruik genomen

Het nieuwe windpark Hollandse Kust Zuid is op dinsdag 2 augustus 2022 in gebruik genomen. Vanaf dat moment levert dit windmolenpark voor het eerst elektrische stroom aan het Nederlandse energienetwerk. De bouw van het gehele park is echter pas in 2023 afgerond volgens Vattenfall. De totale productie van elektrische stroom zal dan gelijk zijn aan het gezamenlijke verbruik van 2 miljoen huishoudens.

Hollandse Kust Zuid heeft een primeur want is het eerste subsidievrije windpark op de Nederlandse Noordzee. De organisaties Vattenfall, BASF en Allianz betalen de aanleg van het windmolenpark zelf. Ze worden niet gecompenseerd als de marktprijs voor stroom laag is. Dit gebeurde bij de bouw van andere windmolenparken in het verleden wel. Windenergie is altijd een sector geweest waarin veel subsidies werden besteed. Nu de prijzen van elektrische stroom omhoog zijn geschoten is het rendement van de windmolenparken veel hoger.

Het windpark Hollandse Kust Zuid ligt 18 tot 35 kilometer voor de kust tussen Scheveningen en Zandvoort. In dit windmolenpark zullen in totaal ongeveer 140 turbines geplaatst. Van dit aantal zijn inmiddels 36 exemplaren geplaatst. De bouw gaat echter de komende tijd door. Omdat er ook steeds meer windmolens in gebruik genomen zullen worden zal ook steeds meer duurzame stroom worden geleverd volgens een woordvoerder van Vattenfall.