Windmolenpark Hollandse Kust Zuid vrijdag 29 september officieel geopend

Het windmolenpark Hollandse Kust Zuid is afgelopen vrijdag 29 september officieel geopend. De opening van het windmolenpark ging door terwijl het windmolenpark nog niet helemaal afgebouwd is. De hoeveelheid elektrische stroom die het windmolenpark gaat opwekken zal ongeveer gelijk zijn aan het stroomverbruik van anderhalf miljoen huishoudens. Als de wind harder waait dan gemiddeld kan de stroomopbrengst van Windmolenpark Hollandse Kust Zuid nog hoger zijn.

Vattenfall

De eigenaar van het Windmolenpark is Vattenfall. Deze had eerder nog beweerd dat het windmolenpark in totaal voldoende elektrische stroom zou kunnen produceren voor twee miljoen huishoudens. Een woordvoerder heeft deze verwachtingen echter afgezwakt voor de zekerheid. Dat komt omdat de opbrengst van windmolenparken moeilijk te bepalen is. Windmolenparken zijn afhankelijk van weersomstandigheden. Hoe harder het waait hoe meer opbrengst. De wind kan echter ook te hard waaien waardoor de windmolens stil moeten worden gezet of moeten worden gedraaid waardoor de opbrengst lager is.

Grootste windmolenpark ter wereld

Hollandse Kust Zuid is op dit moment het grootste windmolenpark ter wereld dat offshore staat. In totaal bevat het windmolenpark 139 windmolens. Deze windturbines staan op ongeveer 18 tot 35 kilometer van de kust tussen Scheveningen en Zandvoort. De windmolens staan op twee kavels. Op dit moment is nog 1 kavel operationeel, het tweede kavel zal aan het begin van 2024 afgerond moeten zijn. De bouw van Windmolenpark Hollandse Kust Zuid is gestart in 2021.