Werknemers in de metaalsector staken op vrijdag 26 juni 2015

Op vrijdag 26 juni 2015 wordt er in Nederland door een paar duizend metaalarbeiders gestaakt. De stakingen worden gehouden omdat deze werknemers een betere cao willen afdwingen. Niet overal vinden stakingen plaats in Nederland. De regio’s waar de stakingen in ieder geval plaatsvinden zijn Eindhoven, Rotterdam en Zwolle.

Waar vinden de stakingen plaats?
In deze regio’s zullen de werknemers hun werkzaamheden in ieder geval 24 uur staken. Dit werd gemeld door de vakbond FNV. Het is al de vijfde week dat er stakingsacties plaatsvinden in de metaalsector. Volgends de FNV hebben in totaal al 8500 werknemers in deze sector aan de stakingen deelgenomen.

Wat eisen de metaalarbeiders?
De werknemers in de metaalsector eisen een betere cao. Nu zijn in een cao verschillende aspecten vastgelegd. De arbeiders eisen niet op alle punten van de cao een tegemoetkoming. Het belangrijkste vinden ze een loonsverhoging van 3 procent. Daarnaast willen werknemers in de metaalsector meer inspraak hebben in hun rooster. Ze willen meer invloed kunnen uitoefenen in de werktijden.

Reactie van Technisch Werken
De metaalsector heeft het tijdens de crisis moeilijk gehad. Tijdens de crisis ging de aandacht en het nieuws vooral over bouwbedrijven die in de problemen zijn geraakt maar de metaalsector heeft het ook zwaar gehad. Verschillende grote bedrijven waaronder scheepsbouwers hebben hun deuren definitief moeten sluiten. Voor bedrijven was het een gevecht om te overleven. Nu het weer iets beter gaat met de economie is het begrijpelijk dat werknemers in de metaalsector daarvan willen meeprofiteren, maar of stakingen daartoe het aangewezen middel zijn?