Werkloosheid zal verder dalen in 2018

Rob Witjes is hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV en heeft een interview gehad met de NOS. Op vrijdag 29 december 2017 werd hiervan een artikel gepubliceerd waarin Rob aangeeft dat er op de arbeidsmarkt een krapte ontstaat in bepaalde functies en vacatures. Vooral in de bouw en de techniek is al een krapte aan technisch personeel en bouwpersoneel. Dat merkt het UWV maar ook andere spelers op de arbeidsmarkt zoals technische uitzendbureaus en VCU uitzendbureaus.

Werkloosheid gedaald
De werkloosheid is vanaf 2014 fors gedaald. Toen was Nederland nog in de economische crisis en was er nog sprake van 700.000 werklozen. In 2017 is het aantal werklozen in Nederland op 400.000 beland. Volgens de heer Witjes zal de werkloosheid in 2018 verder afnemen. Toch zal niet elke werkzoekende duidelijk merken dat de arbeidsmarkt aantrekt. Er zijn verschillende werkzoekenden met een loopbaanprofiel en een cv dat niet goed aansluit bij de behoefte op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan administratieve medewerkers en mensen die werk zoeken als maatschappelijk medewerker aldus Witjes.

Brede zoektocht naar werk
Werkzoekenden moeten in sommige gevallen breder kijken dan hun eigen profiel. In bepaalde functiegroepen is wel veel werk zoals in de installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Het kan interessant zijn om juist nu de overstap te maken naar een andere sector. Werkzoekenden zouden hun zoekopdrachten op vacaturebanken kunnen verbreden om zo hun kans op werk te vergroten. Daarbij zouden ze ook kunnen solliciteren bij uitzendbureaus. Veel uitzendbureaus hebben een goede, brede kennis van de arbeidsmarkt en kunnen daardoor goed adviseren en ondersteuning bieden bij het vinden van passend uitzendwerk.