Werkloosheid in eurozone daalde licht eind 2015

Aan het einde van 2015 is de werkloosheid in de eurozone licht gedaald. In de maand november van 2015 kwam de werkloosheid uit op 10,5 procent. In oktober was de werkloosheid in de eurozone nog 10,6 procent. Dit werd donderdag 7 januari 2016 gemeld door Eurostat. In 2014 lag de werkloosheid in november nog op 11,5 procent. De daling in de werkloosheid zorgt er voor dat de werkloosheid in de eurozone op het laagste niveau is beland sinds oktober 2011. De gehele Europese deed het op het gebied van werkloosheid goed. In november was de totale werkloosheid in de Europese Unie 9,1 procent. Dit is het laagste percentage sinds de maand juli in 2009.

In november 2015 waren volgens Eurostat in de eurozone 16,9 miljoen mensen werkloos. In de totale Europese Unie kwam het aantal werklozen uit op 22,1 miljoen personen. De jeugdwerkloosheid in de eurozone kwam op 22,5 procent. In Griekenland was de werkloosheid het hoogst. In dat land was er sprake van 24,6 procent werkloosheid. Spanje deed het ook niet goed, hier was 21,4 procent van de mensen werkloos. Daarentegen deed Duitsland het wel goed. Daar was in de maand november een werkloosheidspercentage van 4,5 procent. Tsjechi√ę volgde Duitsland met 4,6 procent werkloosheid. In Nederland had men in de maand november 6,8 procent werkloosheid.

Reactie van Technisch Werken
De werkloosheid neemt af en de economie trekt aan. Dit zijn goede berichten om 2016 te beginnen. Toch merk je in de markt dat bedrijven voorzichtig zijn. Ze nemen niet meteen personeel aan en voeren meerdere gesprekken voordat ze een beslissing nemen. Daarnaast nemen veel bedrijven werknemers aan op flexibele basis. Uitzendbureaus kunnen bedrijven goed ondersteunen bij het vinden van geschikt tijdelijk personeel. Hierbij kan men denken aan uitzendkrachten en detakrachten. Werkzoekenden doen er verstandig aan om zich in te schrijven bij uitzendbureaus. Voor uitzendbureaus in de techniek en de bouwsector zal 2016 waarschijnlijk een goed jaar worden.