De werkloosheid in Nederland is in augustus iets gestegen in vergelijk tot de maand juli 2024. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS kwam de werkloosheid in augustus uit op 3,7 procent. In de maand juli was dit percentage nog 3,6 procent. Volgens het CBS is de werkloosheid in Nederland al sinds 2023 rond de 3,6 a 3,7 procent. De werkloosheidspercentages worden door het CBS berekend over de leeftijdsgroep 15 en 75 jaar. Mensen die in deze leeftijdsgroep vallen en geen betaald werk hebben worden tot de werklozen berekend. Het gaat hierbij om 374.000 werklozen en ongeveer 3,2 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. In deze laatste categorie zijn verschillende mensen ondergebracht. Hierbij kun je ook denken aan mensen die met pensioen zijn of vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid niet in staat zijn om te werken. Deze groep nam in de maand augustus toe met ongeveer 16.000 personen. ook in de twee maanden daarvoor nam deze specifieke groep toe met gemiddeld 16.000 personen per maand.
Meer WW uitkeringen in augustus
Het aantal WW-uitkering is afgelopen maand ook toegenomen. In augustus werden 170.700 werkloosheidsuitkeringen betaald door het UWV. Dat komt neer op een stijging van 4 procent vergeleken met juli. Als men de maand augustus 2024 vergelijkt met augustus 2023 dan was er sprake van een stijging van 9,1 procent. Rob Witjes, arbeidsmarkteconoom bij het UWV geeft aan dat met name in de leeftijdscategorie tot 30 jaar het aantal mensen met een WW uitkering is toegenomen. Ook in de leeftijd van 55 jaar tot en met 60 jaar is het aantal mensen met een WW uitkering boven gemiddeld toegenomen. Het aantal mensen met een WW uitkering is in vergelijking tot andere sectoren het sterkste gestegen in het onderwijs. Meestal neemt dit aantal toe in de zomermaanden. Dat komt onder andere omdat veel tijdelijke contracten aflopen aan het einde van een schooljaar. Veel mensen uit het onderwijs moeten dan op zoek naar een nieuwe werkgever als ze geen contractverlening krijgen.
Sectoren met grote vraag naar werknemers
In de sectoren bouw, visserij en ook de agrarische sector is het aantal werkloosheidsuitkeringen echter afgenomen. Er zijn namelijk verschillende sectoren in Nederland die heel goed draaien en een grote vraag hebben naar personeel. Onder andere de technische sector is nog steeds op zoek naar nieuwe instroom. Het aantal openstaande vacatures in de installatietechniek, elektrotechniek en de werktuigbouwkunde is behoorlijk fors. Op jobboards, sociale media en op reguliere bedrijfswebsites staan veel vacatures open voor personeel in de bouw, techniek en de agrarische sector.