Werkloosheid gedaald en vacatures toegenomen in eerste kwartaal 2017

De arbeidsmarkt in Nederland is aanzienlijk aan het herstellen. De werkloosheid daalt en daarnaast neemt het aantal vacatures toe. In het eerste kwartaal werden in Nederland gemiddeld nog 2,7 werklozen per openstaande vacature genoteerd. Dit waren in het eerste kwartaal van 2016 nog 3,9 werklozen per openstaande vacature. Deze gegevens werden bekend gemaakt op vrijdag 9 juni 2017 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename in vacatures
In alle provincies van Nederland daalde het aantal werklozen per vacature. Het aantal vacatures nam eveneens in alle provincies toe. Vooral in Zeeland werd een duidelijke toename genoteerd. In die provincie nam het aantal vacatures toe met 40 procent. Daarna stonden de provincie Flevoland en Groningen hoog in de ranglijst. In de provincie Zuid-Holland werd de kleinste toename in het aantal vacatures waargenomen. Er is een duidelijk verband tussen de toename in het aantal vacatures en de daling in het werkloosheidscijfer. Aan het einde van kwartaal 1 van 2017 stonden er in Nederland 189 vacatures open. Dit aantal ligt 23 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016.

Vacatures in bouw
Vooral in de bouw nam het aantal vacatures toe en werd het vinden van geschikte kandidaten steeds moeilijk. Daardoor kregen veel verschillende bedrijven in de bouw een tekort aan personeel. Dit tekort werd bij aannemers gemerkt maar ook bij onderaannemers. Installatiebedrijven hebben ook te maken met een groot tekort aan technisch personeel. Zowel elektromonteurs als installatiemonteurs worden volop gevraagd door installateurs. Daarnaast worden ook timmermannen en metselaars veel gevraagd. Zelfs voor bouwopruimers die in bezit zijn van een geldig VCA certificaat is er sprake van een grote vraag.

Technische uitzendbureaus
Er zijn in de uitzendbranche veel vacatures in de omloop voor technische uitzendkrachten. Deze uitzendbureaus krijgen de vacatures van de hiervoor genoemde installateurs en bouwbedrijven. Ook uitzendbureaus kunnen moeilijk ervaren krachten vinden voor hun opdrachtgevers. Uitzendbureaus krijgen nauwelijks sollicitaties binnen van potentiële uitzendkrachten op de vacatures die ze hebben open staan. Daarom plaatsen uitzendbureaus niet alleen de vacatures voor technisch personeel op hun eigen websites maar ook op de jobboards en vacaturebanken die een breder publiek bereiken. Het aantal technische vacatures en vacatures in de bouw is op deze vacaturebanken en jobboards enorm.