Wereldwijde grondstoffenmarkt hersteld zich eind 2016

De wereldwijde grondstoffenmarkt maakt een herstel door aan het einde van 2016. Dit maakte de topman Andrew Mackenzie woensdag 19 oktober 2016 bekend. Hij is de topman van het grootste mijnbouwbedrijf in de wereld: BHP Billiton. Volgens Mackenzie zullen grondstoffen zoals gas en olie in de komende tijd meer verkocht worden. Hij geeft aan dat dit in de periode tot 2018 zal gaan gebeuren.

Verder zullen ook ijzererts en metallurgische kolen tegen hogere prijzen worden verkocht. Op dit moment ziet men positieve effecten in de grondstoffenmarkt maar het is nog onduidelijk of deze effecten worden omgezet in een positieve trend voor de komende jaren. Dit heeft onder andere te maken met de werking van vraag en aanbod op de grondstoffenmarkt. Mackenzie verwacht dat de komende tijd het aanbod van grondstoffen sneller zal groeien dan de vraag naar grondstoffen.

Rio Tinto is een grote concurrent van BHP Billiton en is eveneens positief over de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten in de Wereld. De vraag naar grondstoffen neemt steeds meer toe, vooral een land als China heeft hier grote invloed op. Dit grote land koopt de laatste tijd steeds meer grondstoffen in. Daardoor krijgen grondstofproducenten meer orders en een hogere prijs. Kenners van de bank Barclays zijn het met de grondstoffenbranche eens ook zij denken dat de prijzen van ruwe materialen aan het einde van 2016 zullen stijgen en dat deze ontwikkeling ook zal doorgaan in 2017.