Wereldbank verwacht hogere olieprijs in 2016

De olieprijs staat aan het begin van 2016 onder druk. De prijs is op het laagste niveau ooit beland in het eerste kwartaal van 2016. Er zijn verschillende organisaties die prognoses geven over de olieprijsontwikkeling. Ook de Wereldbank heeft haar verwachtingen uitgesproken over de oliemarkt. De Wereldbank vermoed dat de olieprijs in 2016 hoger zal uitvallen dan men eerder gedacht. Volgens de Wereldbank zal het overaanbod aan olie op de oliemarkt afnemen. Daarnaast zal het sentiment op de oliemarkt verbeteren. Daardoor zal de olieprijs omhoog gaan volgens de organisatie.

De verwachtigingen van de Wereldbank zijn hoopgevend. De bank denkt dat de olieprijs een aantal euro’s zal stijgen. Eerder kwam de olieprijs nog op 37 euro per vat. De Wereldbank geeft aan dat de olieprijs zal stijgen naar 41 dollar per vat gemiddeld. Bij deze schatting maakte de Wereldbank wel een kanttekening.  De olieprijs kan namelijk ook nog flink gaan dalen als de landen van  de OPEC gaan besluiten om de olieproductie te gaan verhogen. Ook als de overige olieproducerende hun olieproductie minder afzwakken heeft dat gevolgen voor de olieprijs.

Reactie van Technisch Werken

De berichtgeving van de Wereldbank klink hoopgevend voor de vele bedrijven en landen die aan de olieproductie verdienen. Toch is de waarde van deze schatting maar gering. De olieprijs is nog laag en er is nog veel onzekerheid op de markt. Dr OPEC wil de olieproductie op een maximaal plafond vastleggen maar landen zoals Irak en Iran voelen daar niets voor. Er is een impasse op de oliemarkt.