Waterstofketels een oplossing voor aardgas in 2019?

De waterstofketel wordt gezien als een mogelijke oplossing voor het aardgas in Nederland. Doormiddel van een waterstofketel zou men geen aardgas meer hoeven te verbranden maar zou men waterstof kunnen gebruiken als brandstof. Waterstof is klimaatvriendelijker is de redenering van de voorstanders omdat men waterstof doormiddel van elektrolyse zou kunnen produceren. Het proces dat men elektrolyse noemt kost echter wel veel elektrische energie maar deze elektrische energie zou men kunnen opwekken uit duurzame energiebronnen. Dan heeft men het ook wel over groene waterstof.

Het probleem is echter dat er anno 2019 te weinig duurzame energiebronnen beschikbaar zijn om voldoende waterstof te creëren om een groot deel van de huishoudens van het aardgas af te halen en met waterstof te voorzien. Daarnaast kost het veel tijd en geld om alle aardgasgestookte cv-installaties te vervangen door een waterstofketel. Een waterstofketel zit technisch iets anders in elkaar dan een gewone aardgasgestookte cv-ketel. Dat komt omdat waterstof een andere energiewaarde heeft en dus ook een andere verbranding. De branders van de cv-ketel moeten dus worden vervangen.

Daarnaast zijn er meer technische aanpassingen nodig in de cv-ketel waardoor deze feitelijk zou moeten worden vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof: de waterstofketel. In 2019 hoeven we nog niet te verwachten dat waterstofketels op grote schaal worden toegepast in de installatietechniek. Wel zullen er meer kleine projecten plaatsvinden waarin men probeert te testen of het waterstofconcept een effectief middel is om het aardgas te vervangen. Ook dit jaar zullen de meeste mensen gewoon hun aardgasgestookte cv-ketel behouden. Men stapt dus nog niet massaal over op de waterstofketel.