Warmtenetten zouden na 2022 in handen moeten komen van de overheid aldus energieminister

Warmtenetten zijn speciale netwerken waarin warm water wordt getransporteerd naar verschillende woningen en andere afnemers. De warmte die hiervoor wordt gebruikt wordt centraal opgewekt. Hierbij kun je denken aan een vuilverbrandingsoven waarin de warmte wordt overgedragen op water. Dit water wordt vervolgens getransporteerd naar woningen. Zo kunnen verschillende afnemers de warmte benutten. Woningen die aangesloten zijn op warmtenetten hoeven geen gebruik te maken van een centrale verwarming zoals een cv ketel. Deze centrale verwarmingssystemen draaien over het algemeen op aardgas.

Minder aardgas verbruiken

Warmtenetten zorgen er dus voor dat er minder aardgas verstookt hoeft te worden. Op dit moment investeren energiebedrijven in warmtenetten en zorgen ze er voor dat de woningen die aangesloten zijn de warmte kunnen gebruiken. Minister voor Energie Rob Jetten heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij een plan heeft om de warmtenetten in de handen van de overheid te brengen. De minister wil dit bespreken in de Ministerraad. Dat hebben verschillende media bekend gemaakt. De energieleveranciers die op dit moment de warmtesystemen onderhouden zijn hier echter niet blij mee. Er zijn in Nederland ongeveer honderdduizenden huishoudens aangesloten op warmtenetten.

Warmtenet

Daarnaast zijn enkele duizenden woningen aangesloten op warmtenetten. Deze warmtenetwerken wordt ook wel stadverwarming genoemd. In landelijke gebieden komt deze vorm van verwarming minder voor. De warmtenetten ontvangen warmte uit de industrie maar het is ook mogelijk om vanuit aardwarmte warmte te transporteren naar verschillende afnemers. Het aansluiten op warmtenetten kan er voor zorgen dat wijken van steden aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Energieleveranciers zouden de warmtesystemen volgens Jetten moeten overdragen aan gemeenten of andere instanties van de overheid. Zo kunnen lokaal energiebedrijven worden opgericht waarmee ook de overheid verantwoordelijk wordt voor de verwarmingssystemen. Er is nog veel onduidelijk over de plannen en daarnaast is er ook veel weerstand onder energieleveranciers.