Wapenstilstand Oekraïne vanaf zondag 15 februari 2015

Na 14 uur overleg in Minsk zijn de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland tot overeenstemming gekomen over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.  Dit werd bekend gemaakt door de Russische president Vladimir Poetin op donderdagochtend 12 februari 2015. De Franse president François Hollande heeft eveneens bevestigd dat er een globale overeenstemming is over een staakt-het-vuren.

In eerste instantie hielden de pro-Russische separatisten de totstandkoming van de overeenkomst donderdagochtend tegen volgens het Russische Oekraïense leger persbureau Tass. De separatisten wilden namelijk dat het Oekraïense zich zou terugtrekken uit de  stad Debaltseve. Deze stad is strategisch van belang voor zowel Oekraïne als de separatisten. De stad is echter omsingeld door strijders van de separatisten.

Reactie van Technisch Werken
Het lijkt er op dat de positieve berichten van donderdagochtend bevestigd worden door de verschillende betrokken partijen. Nu is dit echter een akkoord dat van hogerhand wordt gesloten. In de praktijk moeten de partijen zich ook nog aan het akkoord houden. De separatisten hebben een onduidelijke hiërarchie en dat maakt het lastig voor hun leiders om controle uit te oefenen op de uitwerking van het akkoord.