Wapenindustrie Frankrijk draaide topjaar in 2015

De Franse wapenindustrie heeft in 2015 voor 16 miljard euro aan definitieve orders binnengehaald. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal orders dat in 2014 is binnengehaald. Dit werd bekend gemaakt door zakenkrant La Tribune op maandag 18 januari 2016. Een groot deel van de orders zijn ondergebracht bij de vliegtuigbouwer Dassault,

Vliegtuigbouwer Dassault
Een groot deel van de klanten komen uit het Midden-Oosten. Deze klanten waren goed voor het grootste deel van het totale orderbedrag namelijk 13 miljard euro. Ook dat bedrag is voornamelijk toe te schrijven aan vliegtuigbouwer Dassault. Deze vliegtuigbouwer heeft in 2015 een aantal contracten afgesloten over de levering van enkele tientallen Rafale-straaljagers. Deze straaljagers zijn bestemd voor Egypte en Qatar. Met de levering van de staaljagers is een bedrag van meer dan  10 miljard euro gemoeid.

Rakettenbouwer MBDA
Ook rakettenbouwer MBDA haalde in 2015 veel orders binnen. Dit komt omdat dit bedrijf de rakketten mag leveren voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen van Egypte en Qatar. Daarnaast levert rakettenbouwer MBDA ook de bewapening voor een fregat dat Egypte heeft besteld bij de Franse scheepswerf DCNS. Het bedrijf Airbus heeft ook orders binnen  gehaald vanuit Zuid-Korea. Voor dat land gaat Airbus tankvliegtuigen en helikopters bouwen.

Reactie van Technisch Werken
Door de onrust in het Midden Oosten en elders in de wereld neemt de vraag naar wapens toe. Frankrijk kan hiervan profiteren hoewel het land zelf helaas ook te maken heeft gehad met geweld in 2015. De oorlogsindustrie draait op volle toeren. Ook in Duitsland is de vraag naar wapens toegenomen. Dit zijn weliswaar veel kleinere wapens dan de wapens die door de genoemde Franse bedrijven worden gemaakt. Mensen voelen zich onveiliger en gaan zich wapenen. Dat is een logisch gevolg maar toch is het maar de vraag of men in Europa zo trots moet zijn op deze ontwikkeling.