Wachttijden voor warmtepompen en zonnepanelen lopen op in 2022

De vraag naar zonnepanelen en warmtepompen neemt toe onder Nederlandse huishoudens. Mensen die op dit moment extra isolatie, een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen willen laten plaatsen krijgen daarom te maken met aanzienlijke wachttijden. De laatste tijd is de prijs van aardgas en elektrische stroom behoorlijk toegenomen. Dat heeft er voor gezorgd dat het besparen op brandstof en elektrische stroom een groot effect heeft op de uitgaven van een gezin

Installatiebedrijven zien het aantal aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen verder toenemen. De verschillen zijn groot tussen de gemeenten. Daarnaast verschillen ook de werkzaamheden. Dat kan betekenen dat bepaalde installatiebedrijven tot halverwege volgend jaar vol zitten met aanvragen terwijl andere installatiebedrijven tot het einde van 2022 vol zitten met aanvragen voor het verduurzamen van installaties. Dat maakt in ieder geval duidelijk dat er werk genoeg is voor installateurs in Nederland.

Een groot probleem is echter het tekort aan personeel. Installatiebedrijven zijn genoodzaakt projecten uit te stellen of zelfs af te zeggen vanwege het grote tekort aan technisch personeel. In de installatiebranche zouden tienduizenden elektromonteurs en installatiemonteurs zo een extra baan kunnen krijgen. Zoveel vacatures staan er open in deze sector. Bedrijven in de installatietechniek weten niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. De werkdruk neemt toe en de marges die op werkzaamheden worden gevraagd schieten omhoog. De lonen van installatiemonteurs en elektromonteurs zijn ook gestegen. Daarom wordt het voor klanten een steeds duurdere kwestie om te verduurzamen.