Waaruit bestaat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in 2020?

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is zoals de naam al doet vermoeden een tijdelijke overbruggingsregelen waarvoor ondernemers in Nederland in aanmerking kunnen komen. Deze regeling is specifiek bedoelt voor ondernemers die door de gevolgen van het coronavirus een groot deel van hun inkomen kwijt zijn geraakt en daardoor onder het bestaansminimum zijn terecht zijn gekomen. De overheid vult onder bepaalde voorwaarden het inkomen van deze ondernemers aan. De Tozo is dus een tijdelijke inkomensondersteuning.

Onderdelen van de Tozo

De Tozo vult het inkomen van voor maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum. Als een ondernemer dus door de coronacrisis niet minder verdient dan het sociaal minimum zal hij of zij niet in aanmerking kunnen komen voor de Tozo. Hierbij kun je denken aan ondernemers zoals zelfstandigen zonder personeel, eenmanszaken en mensen die een B.V. of V.O.F hebben.

Naast de aanvulling van het inkomen tot het sociaal minimum van de ondernemer is er een lening voor bedrijfskapitaal. Deze lening wordt beschikbaar gesteld aan ondernemers met acute liquiditeitsproblemen. Daardoor zouden de ondernemers in ieder geval hun rekeningen kunnen betalen. Als ondernemers hun rekeningen kunnen betalen komt de bedrijfsketen en productieketen niet in de knel.

Voorwaarden voor de Tozo

Een aantal belangrijke voorwaarden voor Tozo zijn een inschrijving in het KvK die heeft plaatsgevonden voor 17 maart 2020. Ook dient de aanvrager 18 jaar of ouder te zijn en minimaal 23,5 uur per week in de onderneming werkzaam te zijn. Verder dient de ondernemer geen AOW-uitkering te hebben. Tot slot is de Tozo alleen bedoelt voor ondernemers die in Nederland wonen en hun bedrijf in Nederland gevestigd hebben. Voor meer informatie bekijk de website van de Rijksoverheid over Tozo.