Waarom wordt de buitenkant van een convector niet warm?

Een convector is een bijzonder verwarmingssysteem waarbij de buitenkant van de verwarming niet of nauwelijks warm wordt. Dat heeft te maken met de werking van convectoren. Of men nu een putconvector of een wandconvector gebruikt, de werking is grotendeels hetzelfde. Convectoren werken namelijk op basis van het verwarmen van lucht en luchtcirculatie. Dit wordt ook wel convectie genoemd. Deze werking verschilt grotendeels van een radiator van een cv-installatie. Een radiator werkt namelijk op basis van stralingswarmte.

Convector
Een convector wordt niet warm aan de buitenkant. Dat komt omdat deze verwarmingssystemen niet werken op basis van stralingswarmte maar juist op basis van verwarming van lucht. De warmte word door de convector dus overgedragen op de lucht doormiddel van convectie en niet doormiddel van stralingswarmte. Om die reden zijn convectors niet warm. De lucht die aan de bovenkant de convector verlaat voelt echter wel warm aan.

Hoe werkt een convector
Een convectorput bestaat in de kern uit een koperen leiding. Koper heeft de eigenschap dat het goed (warmte) geleid. Om die reden is koper heel geschikt om in verwarmingssystemen te gebruiken. Rondom de koperen kern zijn allemaal aluminium lamellen geplaatst. Convectoren zijn zo gebouwd dat koude lucht aan de onderkant wordt aangetrokken om vervolgens door de convector heen te trekken. Tijdens dit proces wordt de koude lucht verwarmd. De warme lucht verlaat de convector aan de bovenkant. Vanaf de bovenkant van de convector wordt dus de ruimte verwarmd.

Wandconvector of convectorput
Convectorputten worden vooral onder ramen geplaatst. Met name onder grote ramen of schuifpuien worden convectorputten geplaatst evenals onder grote glazen puiconstructies. Een convectorput is hier heel geschikt voor omdat deze putten in de vloeren verzonken zijn. Daardoor zijn convectorputten vrijwel geheel uit zicht verdwenen. Een wandconvector is in omvang veel kleiner dan een radiator maar zal toch altijd wel gedeeltelijk in het zicht zijn. Daar moet men rekening mee houden. Ook bij openslaande deuren is een wandconvector zeker niet wenselijk.