Waarom vakantiewerk in 2018?

Er zijn verschillende redenen waarom leerlingen er voor kiezen om in de vakantieperiode toch te werken. Een groot deel van de jongeren kiest voor vakantiewerk als ze een goed salaris kunnen verdienen. Dit zou in 61 procent van de gevallen de reden zijn om te kiezen voor vakantiewerk aldus Jongerenrecruiter YoungCapital. Deze intermediair onderzocht afgelopen juni waarom jongeren kiezen voor vakantiewerk. Het overgrote deel kiest dus voor het salaris.

Toch is er ook een groep die andere redenen heeft om te gaan werken in de vakantieperiode. Ongeveer dertig procent kiest namelijk voor een vakantiebaan om nieuwe vrienden te maken. Weer een andere groep gebruikt de werkervaring in de vakantieperiode om een cv op te bouwen en werkervaring op te doen voor de opleiding en de toekomst. Dit laatste heeft elf procent van de respondenten van het onderzoek als belangrijkste reden opgegeven.

Daarnaast is er natuurlijk een groep die veel liever vakantie heeft dan vakantiewerk. In 2017 koos toch een grote groep jongeren voor vakantiewerk. Dat jaar had 71 procent van de jongeren in Nederland gedurende een bepaalde periode een vakantiebaan. Hierbij is gekeken naar de leeftijdsgroep 13 jaar tot 29 jaar. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van de FNV.