VS doet nauwelijks concessies aan TTIP in mei 2016

De Verenigde Staten en Europa zijn met elkaar in overleg over het handelsverdrag TTIP. Er zij  nog onderhandelingen gaande over dit verdrag maar de Verenigde Staten zijn nauwelijks van plan om concessies te doen in de onderhandelingen met Europa. Het vrijhandelsverdrag TTIP is in mei 2016 nog geen feit. De Duitse en Belgische media hebven vrijdag 6 mei bekend gemaakt dat de Verenigde Staten hhoge verwachtingen hebben. Zaterdag 7 mei is een interview van de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt gepubliceerd in het weekblad Der Spiegel.

Daarin zal onder andere de Duitse houding ten opzichte van TTIP aan de orde komen. Volgens de Duitse minister zien de Europese autofabrikanten de Amerikaanse markt wel zitten. De Amerikanen denken volgens Smidt dat concessies in de auto-industrie als lokkertje kunnen worden gebruikt voor de autoproducenten van Europa. Hij maakte daarbij echter wel een duidelijke opmerking over de hoge voedselveiligheidsnormen in Europa. Volgens de minister is Duitsland niet van plan om deze eisen in te ruilen of te versoepelen voor een Amerikaanse goedkeuring voor onze auto’s. Minister Smidt gaf aan:. “Het een heeft niets met het andere te maken. Een dergelijke koehandel zal niet gebeuren.”

Reactie van Technisch Werken

TTIP is weer een voorbeeld van een soort verdrag met enorme verschillen tussen de belangen van burgers,  overheid en de bedrijven. Veel mensen zijn zeer terughoudend en voorzichtig over dit verdrag of zijn zelfs bang voor de uitwerking daarvan. Dat is niet verwonderlijk want consumenten worden in Europa doormiddel van wetten en regels beschermd.  Een enorme hoeveelheid aan keurmerken en energielabels is het gevolg.

In Amerika kunnen bedrijven elkaar aanklagen of kunnen consumenten een bedrijf voor het gerecht dagen als producten niet datgene doen wat beloofd wordt of onder idiote omstandigheden gevaar kunnen opleveren voor mensen of dieren. Het is het bekende verhaal van fe uitgebreide gebruiksaanwijzingen die bij producten worden geleverd.  Zo mag je je huisdier niet in de magnetron doen. Iedere Europeaan snapt dat maar in Amerika wordt dit alles nauwkeurig vastgelegd.  Moeten Europese bedrijven hier wel in meegaan? Moeten wij als consument wel een andere voedselkwaliteit accepteren dan we gewend zijn? Allemaal vragen die nu terecht gesteld worden. De protesten zijn er genoeg maar voorstanders vs  TTIP hoor je niet. Zijn er wel voorstanders van TTIP?