Vrijdag 6 februari 2015: Het Witte Huis wil dat de oliestaking snel wordt beëindigd

Het Witte Huis staat symbool voor de Amerikaanse regering. Deze heeft slechts een beperkte invloed op de markt. Zo wil het Witte Huis bijvoorbeeld dat er snel een oplossing wordt geboden in het geschil tussen vakbond en oliemaatschappijen.  Sinds zondag 1 februari 2015 zijn de werknemers van negen olie-installaties in Amerika in staking gegaan. Het gaat hierbij om olie-installaties in de Amerikaanse staten:

  • Californië,
  • Texas,
  • Kentucky
  • Washington

Hieronder valt ook de  Texaanse raffinaderij Deer Park van Shell.

Onenigheid over de cao
De werknemers zijn in staking gegaan vanwege onenigheid over de cao. Er moet namelijk een nieuwe cao komen voor werknemers in de Amerikaanse olie-industrie. De vakbond United Steelworkers weigerde donderdag 5 februari 2015 een hernieuwd aanbod van Shell. Het bedrijf Shell treed als onderhandelaar op namens alle oliebedrijven. De vakbond vond het nieuwe aanbod nauwelijks beter dan het vorige aanbod van de oliebedrijven en wil dat er meer tegemoet wordt gekomen aan de eisen van de werknemers.

Het Witte Huis
Als de olie-installaties stil liggen loopt de Amerikaanse olieproductie achteruit. Dat wil het Witte Huis niet. Daarom wil het Witte Huis dat er snel een einde komt aan de staking bij de verschillende Amerikaanse olieraffinaderijen. De staking bij de olieraffinaderijen is de grootste werkonderbreking sinds 1980. Gezamenlijk hebben de raffinaderijen een productie van 1,8 miljoen vaten per dag.

Reactie van Technisch Werken
Het lijkt allemaal aardig goed te gaan met de Amerikaanse olie-industrie. Amerika produceert behoorlijk veel olie en dat zorgt er voor dat andere landen in de wereld daar een antwoord op moeten bedenken: ‘wil men met het productieniveau mee of niet?’. Veel landen kiezen er voor om met het Amerikaanse productieniveau meet te gaan. Hierbij horen de landen van de OPEC en Rusland. Door de stakingen in Amerika wordt de productie in een paar dagen aanzienlijk verlaagd. Dat is niet goed voor het marktaandeel van de Amerikanen op de oliemarkt. Er moet daarom snel een oplossing geboden worden.