Vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt in de werktuigbouwkunde

Momenteel kunnen verspaners goed aan het werk komen. Er zijn verschillende bedrijven in Friesland die bij ons vacatures hebben uitgezet om maar aan goede verspaners te komen. Veel bedrijven hebben inmiddels hun eisenpakket naar beneden toe bijgesteld om toch maar respons te krijgen op hun vacatures.

Vraag om ervaren verspaners
Zowel draaiers als frezers hebben mogelijkheden om aan werk te komen. Naast openstaande functies voor conventionele verspaners zijn er vooral ook functies open voor CNC verspaners. Hierbij wordt gewerkt met verschillende besturingssystemen.

Jongeren in de werktuigbouwkunde
Jongeren uit de werktuigbouwkunde zouden hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten wanneer ze zich zouden scholen in draaien en frezen. De combinatie tussen metaal en fijne techniek zie je echter niet veel bij jongeren. Veel jongeren die in de metaal een opleiding hebben gevolgd doen dat richting lassen of constructiebankwerken.

Lassers en constructiebankwerkers
Aan lassers en constructiebankwerkers is echter op dit moment een overschot op de arbeidsmarktmarkt beschikbaar. Alleen gecertificeerde lassers hebben een goede kans op een baan. Daarnaast kunnen ervaren ‘bouwers’ of ‘samenstellers’ ook redelijk goed een baan vinden mits ze relevante werkervaring hebben in de machinebouw of cascobouw.