Volvo gaat maximale snelheid nieuwe automodellen verlagen naar 180 km per uur vanaf 2020

Autoproducent Volvo heeft aangegeven dat de maximale snelheid van haar nieuwe automodellen vanaf 2020 verlaagd zal worden naar 180 kilometer per uur. Dit bericht werd afgelopen maandag bekend gemaakt toen het bedrijf haar strategische plan ontvouwde.

Volvo is een bekende Zweedse autoproducent die momenteel in handen is van het Chinese Geely. Volvo staat bekend als automerk dat veiligheid hoog in het vaandel heeft. Het bedrijf wil de kans op dodelijke ongelukken verder verkleinen. Een hoge snelheid in het verkeer vergroot de kans op dodelijke ongelukken. Het is in maar weinig landen toegestaan om sneller te rijden dan 130 tot 140 kilometer per uur. Als dit de maximale snelheid is die is toegestaan dan heeft het geen zin om auto’s te produceren die veel sneller kunnen rijden. Volgens Volvo moet daarom de maximale snelheid van auto’s al in de productie worden verlaagd. Het bedrijf hoopt met haar beslissing ook een discussie op gang te brengen in de automotive.

Volgens een onderzoek dat Volvo zelf heeft uitgevoerd zijn er drie belangrijke factoren die een beslissende rol spelen bij het ontstaan van dodelijke ongelukken. Deze belangrijke oorzaken of factoren zijn het gebruik van verdovende middelen zoals alcohol en drugs. Ook afleiding van de automobilist door gebruik van een mobiele telefoon en een te hoge snelheid zijn belangrijke factoren die ernstige ongelukken kunnen veroorzaken of de ernst van het ongeval vergroten.

Momenteel onderzoekt Volvo ook de mogelijkheid om met gps-technologie de snelheid van auto’s automatisch te verlagen in de buurt van ziekenhuizen, scholen en andere omgevingen waarin veel fietsers en voetgangers aanwezig zijn bij een publiek gebouw. Daarnaast is Volvo ook bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee voorkomen wordt dat dronken chauffeurs het voertuig kunnen gebruiken. Tot slot bekijkt Volvo de mogelijkheid om het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur onmogelijk te maken.