Volkswagen schorst topman in januari 2018 vanwege testen met uitlaatgassen

Autoproducent Volkswagen is in opspraak geraakt vanwege het testen van uitlaatgassen op apen en op mensen. Dit heeft er toe geleid dat Thomas Steg is geschorst. Steg was tot voor kort het hoofd van de afdeling externe relaties en duurzaamheid van Volkswagen en heeft de schorsing zelf voorgesteld. Dit deed Steg nadat Volkswagen in opspraak kwam vanwege de omstreden testen van uitlaatgassen op mensen en dieren.

Volkswagen heeft de schorsing dinsdag 30 januari 2018 bekend gemaakt. dit gebeurde na een vergadering van de raad van bestuur van het autoconcern. Naast Volkswagen raakten ook BMW en Daimler in opspraak deze week. Deze opschudding ontstond door de onderzoeksmethoden van de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT).

EUGT
De Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector werd in 2007 opgericht door Volkswagen, Daimler, BMW en auto-onderdelenfabrikant Bosch en voert in opdracht van de autoproducenten verschillende onderzoeken uit. Deze organisatie had van de autoproducenten de opdracht gekregen om het effect van uitlaatgassen te testen. Wat de autoproducenten, naar eigen zeggen, niet wisten was dat de EUGT apen uitlaatgassen zou laten inademen van een Volkswagen Beetle. De testen werden in 2014 gedaan en moesten er voor zorgen dat er overtuigend bewijs kwam dat moderne dieselauto’s tegenwoordig minder vervuilend en minder milieubelastend zijn dan oudere auto’s.

Zaterdag had Volkswagen haar excuses al aangeboden voor de testen. Volgens de Duitse krant Bild zou Steg al in 2013 op de hoogte zijn geweest van de testen die werden gedaan op het gebied van uitlaatgassen. Steg heeft in een interview met de krant aangegeven dat hij spijt heeft dat hij destijds geen actie had ondernomen. Op dit moment is Steg geschorst. Deze schorsing zal gehandhaafd blijven tot volledig is uitgezocht wat er gebeurd is. CEO Matthias Müller verklaarde hierover “Thomas Steg heeft verklaard dat hij de volledige verantwoordelijkheid op zich zal nemen” daaraan voegde Müller toe: “Ik respecteer zijn besluit.”