VNO-NCW wil oude olieplatforms voor windmolens gebruiken vanaf 2016

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een oplossing bedacht voor oude olieplatforms. Deze platformen zijn in de zee gebouwd en bestaan daardoor uit een zeer sterke constructie die tegen de kracht van de golven van de zee bestand is. Ook zijn de olieplatforms weerbestendig. Als een olieplatform echter niet meer wordt gebruikt is de constructie in eerste instantie overbodig maar zeker niet nutteloos alsus VNO-NCW. Deze werkgeversorganisatie wilde oude olieplatforms gebruiken voor de energietransitie.

Boorplatforms voor duurzame energie

De afgedankte booreilanden hoeft men niet ontmantelen. In plaats daarvan zouden er windmolens op moeten worden geplaatst volgens Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Hij geeft aan dat windmolens op de Noordzee in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de elektriciteitsvoorziening van Nederland. Naast windmolens zal men ook een schakel- of werkeiland moeten hebben op zee. Een dergelijk systeem zou volgens De Boer de toekomstige ruggengraat van de elektriciteitsvoorziening. Hij heeft het niet alleen over Nederland, heel West-Europa kan vokgens de Boer windmolens op zee gebruiken in de elektriciteitsvoorziening.

Recycling van boorplatforms

Volgens internationale afspraken moeten boorplatforms uit 1992 na bewezen diensten worden ontmanteld. De heer De Boer vindt deze afspraken achterhaald. Op het moment dat de afspraken werden gemaakt waren er geen windparken in de Noordzee. Dat zal de komende jaren wel veranderen. Het recyclen van de olieplatforms zou veel geld schelen en bovendien zorgen voor veel extra windenergie. Zo wordt een platform en installatie die eerst werd gebruikt voor het delven van fossiele brandstoffen ingezet in het winnen van duurzame, hernieuwbare elektrische energie.