VNO-NCW willen klimaatregels voor bedrijven in 2022

Er is op dit moment veel onduidelijk met betrekking tot de klimaatregels voor bedrijven. Werkgevers in Nederland vinden dat op dit gebied meer duidelijkheid moet komen. Daarom heeft Ingrid Thijssen de voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW een oproep gedaan aan het huidige kabinet om zo snel mogelijk klimaatregels op te stellen voor het bedrijfsleven. Dit heeft de voorzitter aangegeven in het tv-programma WNL Op Zondag. Door duidelijke klimaatregels kunnen bedrijven keuzes maken en weten ze precies waar ze in moeten investeren.

Risico’s

Bedrijven weten momenteel niet precies waar ze aan toe zijn. Er is veel onzekerheid daarom weten bedrijven niet wat ze moeten doen om hun bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland. Verder zouden bedrijven volgens de voorzitter Nederland mijden bij het doen van investeringen omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Er zijn ook bedrijven die overwegen om te vertrekken. Er zijn namelijk behoorlijk grote risico’s voor bedrijven.

Rechtszaken

Zo kunnen bedrijven in de toekomst te maken krijgen met rechtszaken als ze de verduurzaming niet op orde hebben. Er zijn bedrijven die op dit moment wel investeringen hebben gedaan op het gebied van verduurzaming. Dit is voor bedrijven echter een gok. Ze weten niet precies of ze de juiste keuzes hebben gemaakt. Over een aantal jaar zouden ze alsnog geconfronteerd kunnen worden met regels. Dan kan duidelijk worden dat bepaalde bedrijven toch nog extra geld moeten investeren op andere gebieden om aan de eisen te voldoen. Kortom veel financiële risico’s voor bedrijven. In een opiniestuk in Het Financieele Dagblad vorige week had Thijssen ook al gepleit voor duidelijke regels met betrekking tot het klimaatbeleid.