Vladimir Poetin wil gasvoorraden in West-Europa aanvullen vanaf 8 november 2021

Gisteren werd nog bekend gemaakt dat het staatsbedrijf Equinor uit Noorwegen meer aardgas gaat leveren aan Europa. Dit bericht is nog net in de media verspreid of we hebben een nieuw positief bericht uit Rusland. De Russische president Vladimir Poetin heeft namelijk de opdracht gegeven om de gasvoorraden in West-Europa aan te vullen met Russisch gas. Dit proces zal plaatsvinden op het moment dat de Russische ondergrondse opslagplaatsen voor reservegas zijn volgepompt. Deze reserveopslagplaatsen zullen vrij spoedig gevuld zijn. Uiterlijk in de tweede week van november zullende gasreserves in Rusland op niveau zijn.

Gazprom

Dat betekend dat over een paar weken al een extra gaslevering vanuit Rusland kan plaatsvinden. De chef van het staatsbedrijf Gazprom, Aleksej Miller, heeft inmiddels van Poetin de opdracht gekregen om de levering te laten plaatvinden. Aleksej Miller heeft al de verwachting uitgesproken dat Russische reserveopslag uiterlijk 8 november het vereiste niveau heeft bereikt. De Russische president verwacht dat met de levering van extra aardgas aan Europa de gasprijzen zullen dalen.

Gasprijzen nu nog hoog

Veel mensen vinden dat een goede boodschap. De gasprijzen zijn in Europa tot een record hoogte gestegen. Dat komt onder andere omdat er minder aardgas wordt gehaald uit gasvoorraden in Europa. Zo wordt er bijvoorbeeld minder aardgas uit de Groningse gasvelden gehaald. Daarnaast neemt ook de vraag naar aardgas toe. Dat heeft niet alleen te maken met de naderende winter maar ook met de versoepeling van coronamaatregelen.

Vraag naar gas blijft

Daardoor wordt er meer geproduceerd in Europese landen. Door de productieverhoging is er ook meer vraag naar grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Verder kan Europa ook terugkijken op vrij koude wintermaanden begin dit jaar. Die koude maanden hebben een gat geslagen in de Europese gasvoorraad. Op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg de prijs van natuurlijk gas 365 procent sinds begin dit jaar. Toch is een daling van de gasprijs niet onwaarschijnlijk. Door de toename in de gaslevering vanuit Noorwegen en Rusland is het aanbod aan aardgas straks aan het groeien. Dat heeft een drukkend effect op de gasprijs.