Vermogen Nederlanders daalt

Het vermogen van de bevolking van Nederland neemt de laatste jaren behoorlijk af. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is over de gehele lijn het vermogen van de Nederlanders 12 procent gedaald. De daling van het vermogen heeft voor een groot deel te maken met een daling van de huizenprijzen. Een gemiddeld vermogen van een Nederlands Huishouden bedroeg op 1 januari 2011 ongeveer € 29.000,-. Dit was het jaar daarvoor ongeveer € 33.000,-.

De huizenprijzen dalen. Dit hadden veel mensen niet voor mogelijk gehouden. Investeren in een woning werd gezien als een relatief veilige belegging. De huizenprijzen konden alleen maar omhoog? Nu dringt langzamerhand de waarheid door dat ook huizen niet aan de economische crisis ontkomen. Mensen die een beleggingshypotheek hebben of een aflossingsvrije hypotheek zijn nu aan de verkeerde kant van de streep wanneer hun huis in waarde daalt.

De overheid van Nederland zou in 2012 drastisch aan de slag moeten met de huizenmarkt. De huizenmarkt zit op slot. Dit is ook slecht voor de bouwsector. Bouwbedrijven krijgen minder opdrachten en zullen daardoor moeten inkrimpen.