Verkoop vrachtwagens gestegen in 2015

In de eerste negen maanden van 2015 is de verkoop van vrachtwagens in Nederland weer gestegen. Voor deze periode zat de verkoop van vrachtwagens en andere bedrijfswagens echter 3 jaar in een dip. In 2015 worden vooral nieuwe vrachtwagens verkocht. Het gaat hierbij onder andere om trekkers voor opleggers. In de eerste drie kwartalen van 2015 werden meer dan zevenduizend nieuwe trekkers verkocht.

De stijging in cijfers
Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Verder nam de verkoop van nieuwe vrachtwagens met een vaste laadbak toe. In dit segment was sprake van een stijging van 47 ten opzichte van 2014. De totale verkoop in dit segment kwam op 2.800 voertuigen. Naast vrachtwagens en trekkers nam ook de verkoop van bestelbusjes toe in Nederland. De verkoop van deze voertuigen kwam 16 procent hoger uit in 2015 ten opzichte van 2014. De verkoop van occasions bleef in Nederland gelijk in 2015. Dit aantal kwam net als in 2014 op ongeveer 140.000.

Niveau van voor de crisis nog niet bereikt
Hoewel de verkoop van vrachtwagens is gestegen is het verkoopniveau van voor de economische crisis nog niet bereikt. Het totale aantal verkochten bedrijfsvoertuigen ligt op dit moment op 196.000. vlak voor de crisis, in 2008, werden in negen maanden tijd ongeveer 240.000 bedrijfsvoertuigen verkocht. In de afgelopen drie jaar is de verkoop van bedrijfswagens met ongeveer 13 procent afgenomen.

Reactie van Technisch Werken
De stijging in de verkoop van bedrijfswagens is een goede ontwikkeling voor de economie in Nederland. Als bedrijven weer in voertuigen investeren hebben ze geld beschikbaar en durven ze dat bovendien uit te geven. Hieruit kun je de conclusie trekken dat bedrijven weer vertrouwen hebben in de economie. Dit is positief want uit dit vertrouwen kan ook de vraag naar personeel stijgen waardoor de arbeidsmarkt verbeterd.