Verkoop vakantiehuisjes stijgt in 2017

Het gaat goed met de verkoop van vakantiehuisjes in Nederland. Dit bericht werd bekend gemaakt op maandag 7 augustus 2017 door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 2016 kwam de stijging in de verkoop uit op 20 procent. Ook in 2015 was er als sprake van een stijging, toen werd ongeveer vijftig procent meer verkocht in het segment vakantiewoningen. De NVM is van mening dat ook in 2017 veel vakantiewoningen zullen worden verkocht. Dit komt omdat de rente nog steeds laag staat. Voor veel mensen levert spaargeld gewoon te weinig op. Daarom gaan mensen op zoek naar projecten waar ze hun geld in kunnen investeren. Een tweede huis in de vorm van een vakantiewoning is dan voor een groep mensen interessant.

Niet alleen bestaande vakantiehuisjes worden sneller verkocht er komen ook veel nieuwe bij. De bouw van vakantiewoningen neemt toe. In 2016 werden in Nederland twaalfhonderd recreatiewoningen gebouwd. Dat is het hoogste aantal gebouwde vakantiewoningen deze eeuw. Met name op de Waddeneilanden en in de kustgebieden worden veel vakantiewoningen gebouwd. Deze woningen worden lang niet altijd alleen voor Nederlanders gebouwd. Er is ook een grote vraag naar vakantiehuizen vanuit Duitsland en België.

Ook de toeristische regio Veluwe/Utrechtse Heuvelrug was altijd populair maar het aanbod in deze regio is sterk verouderd. Er worden in de regio ook verhoudingsgewijs weinig nieuwe recreatiewoningen gebouwd. In 2017 worden vooral veel nieuwe recreatiewoningen opgeleverd aan de Noord-Hollandse kust. In het Waddengebied en in Zuid-Holland stagneert de nieuwbouw. Als het aanbod schaars is gaan de prijzen van de vakantiehuisjes hard omhoog. Gemiddeld kost een vakantiehuisje 300.000 euro op de Waddeneilanden. Op de Waddeneilanden blijft het aanbod laag omdat er op de eilanden vrijwel geen nieuwe vakantiewoningen gebouwd (mogen) worden.