Verkoop snorfietsen gestegen in 2017

Snorfietsen blijken populairder te worden in Nederland. Dit blijkt onder andere uit de snorfietsverkoop. De verkoop van snorfietsen is in 2017 behoorlijk toegenomen. De totale verkoop van snorfietsen kwam in de eerste helft van 2017 uit op 26.943 verkochte exemplaren. Dit is een toename van 15,5 procent ten opzichte van de eerste helft van 2016. In Nederland werd in bijna elke provincie een stijging genoteerd in de verkoop van snorfietsen. Op de provincie Groningen na bleek er in de eerste helft van 2017 meer vraag naar snorfietsen dan in de eerste helft van 2016. Vooral in de provincie Limburg is de snorfiets populair. Deze provincie heeft de meeste snorfietsen per 1.000 inwoners.

Gebruik van snorfietsen
Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en de gebruikers van een snorfiets zijn niet verplicht om een helm te dragen. Volgens de BOVAG, RAI Vereniging en RDC zouden er in Nederland ongeveer 700.000 snorfietsen in gebruik zijn. In de Randstad worden ook steeds meer snorfietsen verkocht. Zo zouden in de Randstad-provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland tot en met de maand juni in totaal 14.427 nieuwe snorfietsen zijn verkocht. Dit aantal is 53,5 procent van het totale aantal verkochte snorfietsen in Nederland.

Snorfietsverkoop in de Randstad
In de provincie Utrecht nam de verkoop van snorfietsen ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2016 toe met 8,8 procent. In de provincie Noord-Holland was de stijging nog groter en werd een toename genoteerd 15,6 procent. De provincie Zuid-Holland toonde de grootste stijging in de verkoop van snorfietsen ten opzichte van vorig kaar. Hier steeg de verkoop van deze gemotoriseerde fietsen zelfs met 17,8 procent.

Waarom is de snorfiets zo populair?
Er is duidelijk een stijgende lijn te zien in de verkoop van snorfietsen. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt heeft wel een idee waarom de snorfiets een steeds populairder vervoersmiddel wordt. Hij geeft aan dat vooral in grote steden de toegangswegen steeds drukker worden en daarnaast wordt de parkeerruimte steeds drukker bezet. De verkeersproblemen kunnen voor een deel worden vermeden met een vervoersmiddel zoals een elektrische fiets of een snorfiets.